home

Home

header
GEWASBESCHERMING  
home

Overzicht van de meest voorkomende problemen in de tuin: klik HIER

 De meest voorkomende problemen in de tuin:

BLADLUIS

De bladeren en de jonge loten krullen en vergroeien. Ook de bloemen en de bloemstengels worden aangetast. Deze plantendelen worden aangetast door kolonies van groene of zwarte bladluizen, die een kleverige massa (honingdauw) afscheiden, waarop zich vervolgens schimmels met een zwarte kleur ontwikkelen (roetdauw).


DOPLUIS

Het schildje zit niet los, maar vormt een onderdeel van het lichaam. Schildjes zijn min of meer bol en hebben een ronde vorm. Volwassen wijfjes hebben slecht ontwikkelde poten.
De verspreiding geschiedt door insecten, vogels en wind. Dopluizen komen vooral voor op houtige gewassen.


WOLLIGE DOPLUIS

Ookwel de 'Hortensialuis' is de laatste jaren een veel voorkomend probleem geworden, vooral op Hortensia's. Deze variant van de gewone dopluis zit meestal aan de onderkant van de bladeren.

Oplossingen Calypso spray
 
   

 
 

SPUUGBEESTJE/SCHUIMCICADE

Aan de stengels en de bladeren zijn slijmachtige schuimhoopjes zichtbaar. In deze hoopjes bevindt zich de larve van het schuimbeestje, die door het inblazen van lucht in de door hen geproduceerde eiwithoudende (niet-gebonden) mesthoopjes het zogenoemde koekoeksspeeksel produceert. Deze 'schuimwoningen' treden voornamelijk in het voorjaar en in het begin van de zomer op. Deze zorgen voor bescherming tegen sommige parasieten en tegen uitdroging van de larven.
Schuimbeestjes zuigen aan de kruidachtige plantendelen, zodat deze misvormen (vergroeien) en in hun groei belemmerd worden.

Oplossingen Calypso spray
 
  Pyrethrum vloeibaar

SLAKKEN

Het gevaarlijkst voor de tuinbezitter zijn de naaktslakken. Naaktslakken, maar ook huisjesslakken vreten aan groente, fruit en siergewassen. Ze hebben een voorkeur voor kiemplanten, jonge planten en gewassen met zachte, tere bladeren.
Duidelijke kenmerken van slakkenschade zijn de typische venster- en gatenvraat aan de bladeren, en de typische slijmsporen. Vochtig weer bevordert de slakkenactiviteit.
Van maart tot april kruipen de jonge nakomelingen uit de overwinterde eieren en beginnen direct met de vraat aan tuinplanten. In de zomer zijn de slakken uitgegroeid. Tussen augustus en september volgt de paring. Zes tot acht weken later leggen de slakken hun eieren, bij voorkeur in spleten in de grond.

Oplossing
SmartBayt slakkenkorrels
Escar Go (milieuvriendelijk)
 

MIEREN

Aan vele mierensoorten is in de natuurlijke omgeving een zeer hoog ecologisch nut toe te schrijven. Des te onaangenamer zijn de soorten die zich in huizen in de voorraden en buitenshuis op zeer ontoegankelijke plaatsen nestelen. Ze maken daarbij met hun nesten holen onder terrassen en betegeling. De veroorzaakte schade kan daarbij zo groot zijn dat een bestrijding aanbevolen wordt.

Oplossing
mierenpoeder (buiten)
mierenlokdoosjes (in huis)

PREIMOT

De geelwit tot groene larven mineren en boren door de opgevouwen bladeren van prei. Ook worden ze in de holle bladeren van uien aangetroffen, waarbij ze zich soms naar de bol toe boren.
In de vraatgangen nestelen zich gemakkelijk bacteriën en schimmels, waardoor uitgebreide rottingsverschijnselen ontstaan. De vlinder is bruingrijs.
In het voorjaar zet het vrouwtje eieren bij de wortelhals af. De verpopping volgt op de bladeren. De rupsen hebben 2-3 generaties per jaar, waarbij de tweede generatie schadelijker is dan de eerste.

Oplossingen Pyrethrum vloeibaar

 

WOLLUIS

Aan houtige en groene plantendelen (vaak verstopt) bevinden zich kleine, met witte was bepoederde insecten, waarop ovaalronde eieren worden afgezet. De dieren beschadigen de plant door te zuigen met het gevolg dat de plant langzamerhand verzwakt. Wolluis scheidt een stof af (honingdauw) waarop zich roetdauw ontwikkelt. De plant ziet er daardoor minder fraai uit.

Oplossingen Calypso spray
 
  Pyrethrum vloeibaar

MEELDAUW

Op de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels groeit een wit meelachtig schimmel, dat later donker verkleurt. De planten vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen zich om. Sterk geïnfecteerde plantendelen sterven af. Bij droog weer in de zomer ontwikkelt meeldauw zich snel.

Oplossing
Rosacur® schimmelmiddel (siergewassen)

 

STERROETDAUW

Op de bovenkant van het blad treffen we ronde grijze tot grijszwarte vlekken aan met dikwijls een stervormig uitgesneden rand. De vlekken zijn talrijk over het gehele blad verdeeld. De onderste bladeren worden als eerste aangetast. Bij een sterke aantasting vallen de bladeren af, hetgeen leidt tot het kaal worden van de planten.

Oplossing
Rosacur® schimmelmiddel

ROEST op rozen

In de zomer treden op de bladoppervlakten kleine geelachtige tot roodachtige vlekken op. Aan de onderkant van het blad, op de overeenkomstige plaatsen, verschijnen 1-2 mm grote, geelbruine tot (in de herfst) zwartwordende spikkels. De ziekte treedt voornamelijk op bij vochtig weer in het voorjaar, in de zomer en vooral in de herfst. Bij een hoge graad van aantasting vallen de bladeren voortijdig af.

Oplossing
Rosacur® schimmelmiddel

 

ZEVENBLAD 

Meerjarig wortelonkruid. De bladeren zijn dubbel drietallig. Witte bloei. Zevenblad is een lastig onkruid. Het vermeerdert zich ondergronds door wortelstokken of delen hiervan.

Oplossing
Clear-up® concentraat
Clear-up® Spray

ONKRUID tussen stenen

Onkruid op wegen, paden en terrassen kunnen rond huis en tuin een veilige begaanbaarheid in gevaar brengen en op de lange duur ook schade toebrengen aan dergelijke oppervlakten.

Per saldo kan iedere plantenbezitter zelf beslissen of en in welke mate hij onkruid duldt en of hij bij de verwijdering van onkruid wieden en schoffelen of het inzetten van onkruidmiddelen verkiest.

Oplossing
Clear-up® concentraat
Clear-up® Spray

 
klik op de 'links' voor nadere info  

 

Voor bijna alle tuinproblemen hebben wij een oplossing.

Voor de meest informatieve sites op gebied van bemesting en gewasbescherming verwijzen wij u door naar de onderstaande sites van BAYER en ECOstyle.

 

Voor al hun producten kunt u bij ons terecht.

 BAYER

bestrijding van insecten - schimmels - ongedierte

 ECOstyle

milieuvriendelijke producten

bij een duidelijke omschrijving van het tuinprobleem kunnen wij u van het juiste product voorzien; in geval van twijfel raden wij u aan een aangetast deel van de plant mee naar onze winkel te nemen, zodat wij de juiste diagnose kunnen stellen. In 9 van de 10 gevallen hebben wij dan DE oplossing!


© Zaadhandel Jan Roozen - Bayer Garden

Zaadhandel Jan Roozen - Spekstraat 5 - 2011 HM Haarlem - T: 023-5324961 - info@janroozen.com