home

Home

header

facebook

 

 

ZO PLANT U BLOEMBOLLEN IN HET NAJAAR   home

 

WANNEER PLANTEN?
Voorjaarsbloeiende bloembollen plant u in het najaar van september tot december. Zelfs na de eerste nachtvorst (als de grond in de tuin of in de plantenbak nog goed bewerkbaar is) kunnen bollen worden geplant.

HOE PLANTEN?
Bloembollen kunnen op verschillende manieren worden geplant. Bijvoorbeeld door met en schepje plantgaten of gleuven te maken. Een mooi effect krijgt u ook als u de bollen 'uitstrooit' en ze daarna met een laag aarde afdekt.

HOE DIEP?
Het is belangrijk dat u de bloembollen op de juiste diepte plant. De algemene regel is: 2 à 3 keer de hoogte van de bol. Dus een narcis die 5 cm groot (hoog) is, plant u op 10-15 cm diepte.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel:

Fritillaria imperialis Keizerskroon ca. 25 cm
Lilium candidum Madonnalelie ca. 10 cm

Hieronder een klein overzichtje:

> 5 cm de verwilderingsbolletjes zoals: winterakonieten, sneeuwklokjes, crocussen, sneeuwroem, anemonen, alliums (de kleine soorten), ranonkels.
> 10 cm alle soorten blauwe druifjes, irissen (reticulata en danfordiae), ixia, botanische mini-narcisjes, lilium candidum.
> 15 cm tulpen, narcissen, hyacinten, Hollandse irissen, alliums (de grotere soorten: karataviense, christophii).
> 20-25 cm allium (de grootste soorten: giganteum), keizerskroon.

HOE VER VAN ELKAAR?


De plantafstand hangt zeer duidelijk af van het soort dat u gaat planten. Voor een mooi en opvallend bloemperk moet u de bloembollen vrij dicht op elkaar planten. Bijvoorbeeld:
   

aantal per m2
tulpen  laag

 60
tulpen  hoog

 50
hyacinten  

 50
narcissen  klein

100
narcissen  groot

40
blauwe druifjes  

150
scilla  

150
anemonen  

150
crocussen  grootbloemig

100
crocussen  botanisch

150
sneeuwklokjes  

150
keizerskroon  

30

Een andere mogelijkheid is om, verspreid in de tuin, meerdere, kleine groepjes van bloembollen te planten, eventueel in lagen boven elkaar (zoals in potten, zie folder over bloembakken) bijvoorbeeld eerst hyacinten (15 cm diep) en daarboven crocussen (5-7 cm diep), zodat u op dezelfde plek een langere bloei heeft van voorjaarsbloembollen.
Grotere bloembollen kunt u in de regel 12 cm van elkaar planten; kleinere bollen komen met 10 cm afstand goed tot hun recht.
Wilt u aaneengesloten, volle kleurvlakken? Dan kunt u de bloembollen gerust iets dichter bij elkaar planten.

DE GROND.
De meeste bloembollen stellen geen speciale eisen aan de grond waarin ze geplant worden. De regel is echter dat bloembollen een hekel hebben aan "natte voeten", d.w.z. te natte grond. Dit leidt tot verrotting van de bloembol, dus u dient te zorgen voor een goede drainage: omspitten van de grond eventueel onder toevoeging van zand en/of turfmolm.
Een goed voorbeeld van een bloembol die geen natte voeten verdraagt is de Keizerskroon (Fritillaria imperialis). Deze dient in een goed gedraineerde grond geplant
te worden.
Daarentegen houdt het Kievitseitje (Fritillaria meleagris) juist weer wel van wat extra vochtige grond.Voor het planten dient de grond goed 'los' te zijn. Maak daarna de bodem enigszins gelijk. Bloembollen kunt u in elke grondsoort planten, mits deze goed water doorlaat. Bij zware kleigrond kunt u de bovenste laag het best mengen met zand of compost.
Voor bakken kunt u tuinaarde of potgrond gebruiken.

BESCHERMING EN WATER.
Na het planten van de bloembollen moet u de grond goed water geven. Bij strenge vorst is het aan te bevelen de grond af te dekken met bijvoorbeeld bladeren, turfmolm of compost.

100 DAGEN KLEUR.
Het is mogelijk om met bloembollen in het voorjaar 100 dagen bloei te krijgen in een bak of in de tuin. We denken aan vroegbloeiende bollen als sneeuwklokjes en winterakonieten tot de laatste voorjaarsbloeiers al Allium.
Deze gewassen staan garant voor een bloeiperiode van januari tot in juni.Combineer vervolgens de hoogte en de plantdiepte van verschillende gewassen. Succes met kleurenpracht verzekerd!

TOP

JARENLANG PLEZIER.
Als een bloembol is uitgebloeid, kunt u deze het volgende jaar opnieuw gebruiken. In combinatie met nieuwe bloembollen ontstaat zo meer variatie in uw tuin. U kunt ze dan, nadat de bloem en de bladeren volledig zijn afgestorven, in de grond laten zitten. Omdat de bloembollen reservevoedsel opslaan, zullen ze het komend seizoen vaak weer opnieuw bloeien.
Voor meerjarenbloei is het wel noodzakelijk om bij te mesten. Het is het eenvoudigst om hierbij gebruik te maken van een samengestelde meststof die verkrijgbaar is in korrelvorm.
In plaats van kunstmest kunt u in het najaar ook organische meststoffen gebruiken.

BLOEI VOLGENS PLAN.
Voordat u uw bloembollen gaat planten, kunt u zelf een tuin- en bloeiplan maken. Dit is heel simpel. Zeker als u rekening houdt met de verschillende bloeiperioden en bloeihoogten. Uw lentetuin kan immers van februari (sneeuwklokjes) tot en met juli (Hollandse iris) schitterend in bloei staan.
Als u vervolgens in het voorjaar zomerbloeiers plant, kunt u zelfs tot november van kleur in de tuin genieten.De mooiste effecten krijgt u als u meerdere soorten bij elkaar plant. Bijvoorbeeld 10-15 tulpen, 7-10 narcissen en 25-50 krokussen. Als een deel van uw tuin in volle bloei staat, is dit mooier dan wanneer hier en daar een bloem bloeit.
Variatie met hoogten in borders kan bijvoorbeeld door Anemone blanda voorin te planten en hoge tulpen achterin. In bakken kunnen combinaties worden gemaakt van bijvoorbeeld lage tulpen, narcissen en blauwe druifjes. Leuke ideeën en suggesties vindt u hieronder.

COMBINEREN VAN BOLLEN.
Bloembollen lenen zich uitstekend om geplant te worden in combinatie met andere planten. U kunt zelfs de bloembollen in 2 of 3 lagen planten, zodat de bloeiperiode aanzienlijk wordt verlengd. Zorg voor voldoende water en verwijder uitgebloeide bloemen.
Om de bloembollen tegen strenge vorst in de winter te beschermen, kunnen de bakken het best tijdelijk met isolatiemateriaal, zoals bijvoorbeeld noppenfolie worden afgedekt. U kunt ze ook eventueel tijdelijk in een vorstvrije omgeving plaatsen, maar niet in een verwarmde ruimte waar de temperatuur boven 13°C komt.

LENTEBODEN IN BAKKEN.
Bloembollen lenen zich uitstekend om in bakken en potten geplant te worden. Zo krijgt uw balkon of terras een kleurig voorjaarsaccent.
Denkt u hierbij aan tulpen (zoals dubbele en enkele vroege tulpen, Triumph, Greigii en kaufmanniana), hyacinten, narcissen, blauwe druifjes, Anemone blanda, sneeuwroem, botanische irissoorten, boshyacint, Scilla, sneeuwklokjes en krokussen.
Bloembollen kunnen in vrijwel alle soorten bakken worden geplant. Voorwaarde is wel dat ze goed kunnen worden ontwaterd (bijvoorbeeld d.m.v. met scherven afgedekte gaten van ± 1 cm doorsnee).
Het spreekt voor zich dat de bakken diep genoeg moeten zijn. De bollen kunnen dichter bij elkaar geplant worden dan in de tuin.

 

TIPS
· Plant bloembollen ook eens in bakken en potten.
· Tuin op kleur! Met bloembollen is dat al vroeg in het tuinseizoen mogelijk.
· Door rekening te houden met de verschillende bloeiperioden hebt u lang kleur in uw tuin. Ook zijn mooie combinaties mogelijk met vaste planten.
· Variëren in bloeihoogte geeft schitterende effecten.
· Bloembollen zijn er in veel vormen en kleuren.

top of page

Keuzemenu - Home

Zaadhandel Jan Roozen - Spekstraat 5 - 2011 HM Haarlem - T: 023-5324961 - info@janroozen.com